Loading

Schimb de Ulei Cutie Automata Cluj Napoca

Comparativ cu o cutie manuală de viteze, cutia automată este cu mult mai complexă. Aceasta are mai multe angrenaje şi este supusă la mai mult stress.

Pentru a creşte durata de viaţă a cutiilor de viteze automate şi a le asigura o utilizare optimă, ele sunt umplute cu un ulei special. Acesta are rolul de a  reduce frecarea, de a ajuta la răcirea angrenajelor şi în a proteja suprafeţele metalice din interior.

De obicei, pentru a ştii când e nevoie de un schimb ulei cutie automată de viteze, e necesar să consulţi fişa de întreţinere a maşinii. Acolo este specificat de către producător, numărul maxim de kilometri recomandaţi între un schimb.  

Deşi unii producători se laudă că uleiul pentru cutia automată de viteze e garantat pe toată durata de folosinţă a maşinii şi nu ar trebui schimbat, realitatea e diferită. Dacă foloseşti maşina predominant în oraş şi astfel supui transmisia la mult rodaj, uleiul din interior va trebui înlocuit mult mai rapid decât este recomandat.

Schimb Ulei Cutie Automata

De ce e necesar un schimb de ulei cutie automata Cluj Napoca

Pe piaţa se află multe tipuri de uleiuri pentru cutiile automate de viteze. De cele mai multe ori nu e recomandat să foloseşti decât tipul de ulei care a fost conceput special pe modelul transmisiei tale.

Motivul? Tehnologia din spate. Fiecare ulei este creat specific pentru un sigur tip cutie automată şi trebuie să se încadreze în anumiţi parametri atât fizici, cât şi chimici, ce diferă între fiecare model de transmisie.

Aceşti parametri sunt optimizaţi astfel încât cutia de viteze automată să-şi atingă scopul:

  • Să menţină un grad scăzut de fricţiune între piese
  • Să menţină o temperatură scăzută prin acţiunea sa ca lichid de răcire
  • Să nu reacţioneze chimic cu materialul metalic din interior şi să-l protejeze de eroziune

Astfel dacă tipul de ulei folosit nu a fost conceput exact pe modelul transmisiei automate, acesta nu va reuşi să-şi atingă scopul pentru care a fost proiectat şi astfel durata de funcţionare a transmisie va fi scurtată drastic. Acest lucru face ca un schimb de ulei cutie automată să fie o investiţie înţeleaptă, căci costul este incomparabil mai mic decât cel de a schimba total componentă.

Motivul principal care duce la necesitatea unui schimb de ulei este exact această nevoie strictă de a menţine proprietăţile uleiului în parametri optimi.

Datorită frecării inevitabile în timpul utilizări, particule minuscule de metal ajung în ulei şi în timp se acumulează.În combinaţie cu stresul termic la care este supus, acestea duc la modificări ale proprietăţilor lichidului.

Iar o mică modificare în aceste proprietăţi poate duce la un efect de cascadă, pentru ca cu cât acestea scad şi astfel creşte fricţiunea şi temperatura de operare a transmisie, cu atât mai multe particule metalice ajung în ulei, ce declanşează schimbări şi mai mari şi pot duce chiar până la blocaje în interior sau cedarea totală a unor angrenaje.

schimb Ulei Cutie Automata cluj

Numărul de kilometri efectuaţi până când uleiul necesită în a fi schimbat variază de la un model la altul, dar mulţi mecanici recomandă un schimb preventiv pentru a proteja transmisia. Numărul agreat de mulţi se situează undeva în jurul a 60.000 de km parcurşi.

Din păcate semne că cutia de viteze automată necesită un schimb de ulei pot apărea şi prematur din vari motive. De acea, dacă observaţi că cutia întâmpină dificultăţi în a schimba vitezele e bine să apelaţi degrabă la un service profesionist pentru a preveni deteriorare şi mai amplă a transmisiei automate.

Tipuri de Cutii Automate

Există mai multe tipuri de cutii automate care funcţionează pe principii puţin diferite. Acesta e unul din motive pentru care sunt foarte multe tipuri diferite de uleiuri pentru cutiile automate de viteza.

Pentru a vedea ce ulei se potriveşte cutiei automate de viteza a maşinii tale, poţi folosi aplicaţia Oil Finder de la Ravenol.

Principalele tipuri de cutii de viteză automate sunt următoarele:

1. Cutie automată cu convertizor de cuplu

Aceste cutii automate sunt cele mai comun întâlnite la modele din ultimii ani.

Convertizorul de cuplu se situează între motor şi cutia de viteze îndeplinind acelaşi rol ca şi ambreiajul în maşinile cu cutie de viteze manuală, şi anume izolând mişcarea motorului de cea a transmisiei în momentul unei schimbări de viteză.

Vitezele sunt schimbate electronic de către un computer ce acţionează direct asupra planetarei.

Câteva denumiri folosite de diverşi producători pentru transmisiile automate din acesta categorie: Tiptonic, Geartronic, ZF 8-speed, ZF 9-speed

2. Cutie manuală automată

Sunt denumite şi cutii de viteză robotizate pentru că sistemul de transmisie este foarte similar cu maşinile cu cutie manuală. Diferenţa este dată de un sistem care controlează ambreiajul automat hidraulic şi efectuează schimbarea de viteză la momentul oportun cu ajutorul unor senzori.

Avantajul acestor cutii este simplicitatea, şi faptul că se comportă similar cu o cutie de viteză manuală. Totuşi vin la rândul lor cu un mare dezavantaj ce le fac destul de nepopulare, şi anume faptul că din cauză că sistemul este robotizat, schimbare de viteză este de obicei mai bruscă, cauzând uneori disconfort.

3. Cutie automată cu dublu ambreiaj

După cum îi spune şi numele, la bază acestui tip de cutie automată stau două ambreiaje şi reprezintă o îmbunătăţire faţă de tipul de cutii automate prezentat anterior, atenuând o parte din disconfortul cauzat de o schimbare bruscă de viteză.

Cutia are două angrenaje diferite ce controlează vitezele pare, respectiv impare. De exemplu pentru o cutie cu 7 viteze, un angrenaj va controla vitezele 1-3-5-7, iar celălalt R-2-4-6.

Motivul pentru care apare acesta configuraţie este că în timp ce te afli într-o treaptă inferioară pe unul din ambreiaje, computerul va schimba deja viteza aferentă celuluilat ambreiaj, fără însă a-l cupla efectiv. Cuplarea are loc doar când maşina va trece într-o altă treaptă, decuplând în acelaşi timp ambreiajul precedent, astfel tranziţia între trepte fiind rapidă şi lână.

Câteva denumiri folosite de diverşi producători pentru transmisiile automate din acesta categorie: DSG , DKG , EDC , PowerShift , S-Tronic

4. Cutie cu variaţie continuă (CVT)

Cutiile automate cu variaţie continuă funcţionează pe un principiu puţin diferit faţă de restul.

Ele nu au un număr fix de viteze, acest lucru datorându-se faptului că în loc de angrenaje foloseşte o curea de transmisie între doi rotori variabili. Astfel modificarea cuplului are loc continuu, fără a sări efectiv de la o viteză la alta.

Apelează la un service specializat

Deşi uni ar fi tentaţi să schimbe uleiul cutiei de viteze automate singuri, nu este recomandat dacă nu au la dispoziţie echipament specializat. Fiind un mecanism complex compact şi etanş, uleiul nu este uşor de schimbat ca şi în cazul altor componente.

Un service profesionist va folosi un aparat specializat pentru acesta operaţiune. Aparatul are o pompă care este folosită pentru a extrage uleiului contaminat. Abia apoi când uleiul vechi a fost îndepărtat, sistemul se spală folosind uleiul nou sub presiune ce conţine agenţi de curăţare, îndepărtând astfel impurităţile acumulate. Doar când sistemul este curăţat se va putea adăuga uleiul nou.

Pe lângă schimbul de ulei efectiv, este recomandat în general şi schimbul de filtre ulei cutiei vitează automată. Dacă filtru nu este schimbat corespunzător, acesta poate duce la defecţiuni severe ale transmisiei automate.

Lasă-ţi maşina pe mâna unor specialişti. Apelează la noi!

Black Auto este cel mai bun service auto din Cluj Napoca. Dotat cu aparate specializate pentru aceste operaţiuni şi personal profesionist, este locul ideal să efectuezi un schimb de ulei cutie automată.

Schimb ulei cutie automata cluj: serviciu premium de la Black Auto.

Folosim un aparat special si vom gasi uleiul perfect pentru cutia de viteze.

Sună chiar acum la: 0722.103.221 pentru a afla cum te putem ajuta.

Poti conta pe noi si pentru alte servicii de tip service auto pe care le oferim.