. Ce fac in caz de dauna auto? - Informatii Generale - Black Auto Cluj
Loading

Ce fac in caz de dauna auto? – Informatii Generale

Ce fac in caz de dauna daca am asigurarea auto?

Datorita cresteri constante a numarului de soferi/autovehicule implicate in trafic, se intampla din ce in ce mai des ca proprietari autoturismelor sa se confrunte cu problema unei daune auto. Indiferent de locul unde s-a produs dauna, fie ca masina a fost lovita in parcare, a facut parte dintr-un accident pe un drum public sau daca este un caz de vandalism, reparatiile acesteia vor fi costisitoare daca nu ai o asigurare CASCO sau RCA.

Astfel dosarele de dauna sunt de doua feluri, deschise pe o polita RCA cand nu tu esti cel vinovat sau pe o polita CASCO cand tu esti vinovatul.

Exista doua tipuri de solutionare: prin constatare amiabila sau solutionat de Politie prin proces verbal.

Ce fac in caz de dauna daca eveniment rutier este solutionat prin constatare amiabila.

Doar un accident rezultat numai in pagube materiale in care au fost implicate doua autovehicule fara vatamari corporale poate fi solutionat prin completarea formularului de constatare amiabila.

Pentru a incheia constatarea amiabila urmati pasii de mai jos:

 1. Se inchie un acord amiabil intre cele doua parti implicate. Va trebui sa fiti cat mai exacti si atenti la completarea acordului pentru a evita aparitia suspiciunilor din partea inspectorilor de dauna. Va trebui sa oferiti informatii cum ar fi locul exact unde s-a produs accidentul, sensul vostru si al celuilalt autovehicul implicat, ora exacta precum si documentele celuilalt sofer si autovehicul implicat. Este bine sa nu interveniti asupra zonelor avariate si sa faceti si cateva poze la locul accidentului pentru a nu exista suspiciuni ulterioare.
 2. Se competeaza declaratia de accident si se deschide dosarul de dauna impreuna cu inspectorul asiguratorului. Acest lucru poate fi facut direct la noi la service, la Black Auto Cluj. Este bine de stiut ca exista un termen limita in care puteti sa anuntati societatea de asigurari in legatura cu dauna suferita. In cazul politelor RCA termenul este de 24 de ore in caz de furt si 48 de ore in cazul altor daune. In cazul politelor CASCO acesta variaza in functie de compania cu care ati incheiat aceasta asigurare. Este bine sa ii contactati telefonic cat mai repede.
 3. Pe baza constatarii de la asigurator se incepe lucru la repararea autoturismului. Se recomanda alegerea unui service care ofera optiunea de decontare directa, lucru pe care Black Auto Cluj il ofera.
 4. Decontarea se va realiza pe baza cererii de despagubire si a documentelor care atesta valoarea repratiei: factura, dovada de plata, deviz.

Ce fac in caz de dauna, daca evenimentul rutier este soluționat de Poliție prin Proces Verbal

In cazul in care accidentul rutier s-a soldat cu victime sau nu s-a putut solutiona prin constatare amiabila de accident, atunci va trebui sa anunti politia cu privire la accident iar apoi sa urmezi pasii de mai jos:

 1. Va trebui sa obtii actele oficiale din partea politie care presupune semnarea procesului verbal si obtinerea autorizatiei de reparatie. Este bine sa tii minte ca nu trebuie sa se intervina asupra zonelor avariate si sa te deplasezi la service-ul ales in cel mai scurt timp posibil.
 2. Se va complecta declaratia de accident si se va deschide dosarul de dauna impreuna cu inspectorul asiguratorului.
 3. Pe baza constatrii de la asigurator poti sa incepi repararea autoturismului.
 4. Decontarea se va realiza pe baza de despagubire si a documentelor care atesta costul reparatiei.
ce fac in caz de dauna
Ce fac in caz de dauna daca nu am asigurarea auto?

Trebuie sa stiti ca asigurarea RCA este obligatorie, iar daca aveti in proprietate un autovehicul inmatriculat sau inregistrat in Romania si nu aveti o polita de asigurare  RCA valida, savarsiti o contraventie.

Aceasta contraventie poate fi sanctionata cu amenda de la 1000 la 2000 de lei si cu retinerea certificatului de inmatriculare a autovehiculului.

In cazul unui accident, pagubitul sau Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania in calitate de garant are dreptul sa actioneze impotriva dumneavoastra pe cale juridica pentru a-si recupera prejudiciul creat.

Cum intri in posesia despagubirii RCA?

Asigurarea RCA este asigurarea obligatorie de raspundere civila care acopera raspunderea civila a proprietariului pentru prejudiciile produse unei terte parti. Daca sunteti implicat intr-un accident auto produs din vina altei persoane, atunci aveti dreptul sa solicitati despagubiri pentru prejudiciul suferit.

Aveti dreptul sa cereti despagubiri materiale si morale pentru cazurile in care in urma accidentul s-au suferit vatamari corporale sau deces, a orcarei personane aflate in autovehicul. Aceste despagubiri pot fi solicitate si de catre rudele celor implicati in accident. Pretentiile de despagubire pot fi cerute timp de 3 ani de la producerea accidentului. Aceasta perioada poate sa difere in functie de legislatia in vigoare.

Despagubirile materiale se acorda in urma accidentelor rutiere in conformitate cu Codul Civil care stipuleaza ca orice fapta a omului care cauzeaza un prejudiciu altei persoane este obligat sa-l repare. Se pot cere despagubiri materiale si pentru cheltuielile spitalicesti, de transport sau de inmormantare daca este cazul.

Despagubirile morale constau in suferintele de ordin psihic. Aceste despagubiri sunt oferite acelor persoane ale caror posibilitati de viata familiara si sociala au fost alternate ca urmare a daunei suferite. Compensatiile avand rolul de a crea conditii de viata care sa aline intr-o anumita masura suferintele psihice ale victimei.

Se pot cere despagubiri pentru accidente rutiere pentru cheltuielile si reparatiile efectuate la autoturismul dumneavoastra, pentru pierderi de venit, pentru lipsa de folosinta a autoturismului dumneavoastra si pentru vatamari corporale sau deces, caz in care se pot obtine atat despagubiri materiale cat si morale.

Despagubirile vor fi platite de catre asiguratorul RCA in termen de 10 zile de la data acceptarii ofertei de despagubire in contul indicat de catre persoana prejudiciata.

Acte necesare completari dosarului in caz de dauna
 1. Certificatul de inmatriculare al autovehicului, atat in original cat si copie
 2. Act de identitate al persoanei pagubite, in original si copie
 3. Permisul de conducere, in original si copie
 4. Polita RCA a persoanei vinovate de producerea daunei sau a politei CASCO, copie
 5. Formularul de constatare amiabila sau documentele de constatare a accidentului de la Politie, in original

* Actele necesare mentionate mai sus reprezinta minimum necesar pentru deschiderea dosarului constatari daune. Inspectorii de dauna pot solicita documente suplimentare daca este cazul.

Conteaza la ce firma esti asigurat?

Black Auto Cluj are colaborare cu toate Agentiile de Asigurari Auto din Romania. Asa ca indiferent la cine esti asigurat: EUROINSUniqaAsiromOmniasigAllianz Tiriac, Watford Insurance, Groupama, agentii nostri iti vor veni in ajutor.

Iti dorim drumuri line si fara incidente, dar in cazul in care totusi este implicat intr-un accident, sa stii ca poti conta orincand pe Black Auto Cluj.