Loading

Ce trebuie sa faci in cazul in care esti implicat intr-un accident auto

Ce trebuie să fac în caz de accident auto?

E o întrebare pe care mulţi şi-o pun atunci când au nenorocul să fie implicaţi într-un accident rutier. Chiar dacă reuşeşti să conduci preventiv, accidentele rămân tot timpul o posibilitate şi e bine să fi informat care sunt paşii pe care trebuie să-i urmezi după producerea unuia.

Poţi alege să te ocupi personal sau să apelezi la un serviciu profesionist de asistentă în caz de accident. Pentru a te putea ajuta, tot ce trebuie să faci e să ne contactezi la 0722-103-221 şi te vom ghida cum să procedezi.

Dacă totuşi decizi să abordezi problema pe cont propriu, citeşte mai departe.

Eşti implicat într-un accident rutier

În căzul în care în urma accidentului rezultă şi persoane vătămate, e foarte important să sunaţi de urgenţă la 112, prioritar fiind salvarea si stabilizare acestor persoane. De asemenea nu mutaţi autovehiculul, pe langa faptul ca este necesară o constatare cât mai precisă a accidentului de către organele specializate, puteţi pune în pericol viaţa oamenilor implicaţi !

 

Dacă accidentul nu este unul grav, primul lucru pe care doriţi să-l faceţi e să ieşiţi din autovehicul calm, fără a instiga la violenţă şi să fotografiaţi scena. Încercaţi să prindeţi poziţia maşinilor, daunele şi plăcuţele de înmatriculare. Aceste poze pot servi ca şi dovezi în caz de proces.

Următorul pas e să reperaţi, pe cât posibil, cel puţin doi martori. Aveţi grijă că martorii să nu corespundă cu persoanele pe care le-aţi transportat în autovehicul şi nici ca aceştia să aibă un grad de rudenie cu persoanele implicate în accident.

Luaţi contact cu conducătorul celuilalt autovehicul ce a participat la accident şi încercaţi să vedeţi dacă e posibilă o înţelegere amiabilă, astfel nu e necesar să implicaţi poliţia.

În caz contrar sau dacă sunt mai de două autovehicule implicate în accident sau sunt victime vătămate, sunaţi de urgenţă la 112.

În funcţie de starea autovehiculelor, dacă e posibil, eliberaţi carosabilul pentru a nu bloca traficul. E recomandat în cazul în care e imposibil de a muta vehiculele să sunaţi la 112 şi apoi la o firmă de tractări auto. Asta ca un agent rutier să dirijeze traficul până când sosesc cei de la tractări, astfel încât riscul unor noi accidente să fie scăzut.

Să zicem că aţi reuşit să vă înţelegeţi amiabil. Vă puteţi hotăra la o sumă directă pentru reparaţii sau să le faceţi prin asigurarea făptaşului.

În caz de accident auto, pentru a putea beneficia de plată prin asigurarea auto obligatorie e nevoie pentru a completa un Formular de Constate Amiabilă, pe acesta îl veţi găsi ataşat asigurării RCA.

Constatare Amiabila de Accident Auto
Formular de Constate Amiabila

Dacă dumneavoastră sunteţi păgubitul, e important ca să verificaţi că asigurarea făptaşului e încă valabilă şi să îi cereţi permisul auto sau buletinul pentru a-l fotografia. Chiar dacă persoana nu are asigurare RCA, tot este necesar completaţi împreună formularul de constate amiabilă, dar va trebui să vă adresaţi Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a putea primi despăgubire.

În cazul în care nu aveţi asigurare auto RCA şi aţi fost implicat într-un accident auto, amenda este între 1.000 şi 2.000 de RON şi veţi ajunge cu permisul suspendat, de aceea e important ca să aveţi asigurarea RCA la zi

Se completează doar formularul de la asigurarea vinovatului. Asiguraţi-vă că acesta va fi în două exemplare cu ajutorul hârtiei autocopiative.

În cazul schiţei accidentului, e important să cadeţi de comun acord.

Verificaţi că toate datele de pe formular să fie completate corect apoi sunaţi la numărul de telefon pe asigurare făptaşului pentru a declara accidentul. Se poate întâmpla ca vehiculele să nu fie deplasabile, în special în caz de daună totală. Dacă acesta e situaţia, puteţi solicita că compania să trimită un inspector pentru a evalua daunele.

În decurs de câteva zile, e necesar să vă prezentaţi companiei de asigurări cu formularul de constatare amiabilă şi cu autovehiculul avariat. Dacă nu s-a putut ajunge la înţelegere amiabilă, atunci va trebui să vă prezentaţi cu procesul verbal obţinut în urma constatărilor făcute de poliţie.

E recomandat să vă prezentaţi împreună cu cele două autovehicule implicate în accidentul pentru constări daune auto. De acea e bine să stabiliţi pe loc o oră şi o dată convenabilă ambelor părţi.

Pentru compania de asigurări va trebui să întocmiţi un dosar de daună ce trebuie să conţină:

  • Formularul de constatare amiabilă, sau dacă din păcate nu e cazul, procesul verbal de constatare a accidentului şi autorizaţia de reparaţie, ambele eliberate de către poliţia sub raza căreia s-a produs acest accident auto
  • Dacă din nefericire sunt vătămări corporale, e important să aveţi Anexa 2, eliberată de poliţie
  • Asigurare RCA a făptaşului
  • Copie şi original – atât a cărţi de identitate a dumneavoastră, cât şi a celeilalte persoane implicate în accident
  • Copie şi original – al permisului de conducere a vinovatului
  • Copie şi original – al certificatului de înmatriculare şi cartea de identitate a ambelor autovehicule
  • În caz de leasing sau dacă proprietarul maşinii nu poate fi prezent, o împuternicire

 

Asistenta in caz de accident auto

Un accident rutier aduce de la sine mult stress şi multă bătaie de cap. Dar există o soluţie pentru a le ţine la un minim.

Pentru a scăpa de griji şi mai ales dacă sunt persoane vătămate, apelează la serviciul nostru de asistentă în caz de accident. Indiferent care este firma la care te-ai asigurat (EUROINSUniqaAsiromOmniasigAllianz Tiriac, Watford Insurance, Groupama), noi iti oferim consultaţie telefonică şi o persoană care să intervină la locul faptei pentru a te ajuta să urmezi corespunzător tot procesul şi să se asigure că nu vei rămâne păgubit.

De e să-ţi baţi capul şi să rişti când poţi apela la noi? Un specialist Black Auto îţi stă la dispoziţie!

Contactează-ne la 0722-103-221.