Loading

Serviciu Auto de Reglaj Direcţie Cluj Napoca

E o plăcere ca atunci când conduci, maşina să răspundă precis şi lin manevrelor pe care le efectuezi. Dar e şi o necesitate, pentru ca un control deficitar poate fi cauza unor accidente grave, care să pună în pericol atât viaţa ta, cât şi a celorlaltor participanţi în trafic.

Problemele la sistemul de direcţie sunt inevitabile dacă ai o maşină ce a parcurs mulţi kilometri, în special când luam în considerare starea drumurilor autohtone.

În principal, aceste probleme apar atunci când poziţia roţilor în raport cu direcţia de deplasare şi a volanului este modificată faţă de cea proiectată. Această poziţie este denumită şi geometria roţilor, iar o modificare nedorită la geometrie poate avea trei efecte majore: un control deficitar, un consum crescut de combustibil şi o ineficientă în contactul roţii cu solul ce duce la o uzură frecvenţă a cauciucurilor.

Dacă întâmpini una din următoarele situaţii, există o şansă mare ca maşina să necesite un reglaj direcţie Cluj Napoca :

  • loveşti un obstacol, cum ar fi un bolovan sau o groapă mai adâncă
  • maşina nu răspunde precis mişcărilor volanului
  • realizezi că cauciucurile sunt uzate neuniform
  • volanul nu revine în poziţia iniţială
  • simţi că maşina se deplasează în lateral deşi încerci să menţii o direcţie dreapta

Contactează-ne Acum la 0722103221

Avem aparatură de ultima oră, mecanici specialişti şi unul din acele service-uri din România ce are autorizaţie RAR. Noi îţi vom oferi un diagnostic concret şi un plan de acţiune bine pus la punct pentru a remedia problemele.

Cum îţi poţi da seama că ai nevoie de un reglaj de direcţie?

O confuzie frecventă pe care oamenii o fac este între o problemă la sistemul de direcţie şi una la echilibrarea roţilor. Deşi ambele sunt importante de corectat, ele sunt diferite în cauză şi efect.

Problemele la sistemul de direcţie se pot accentua mult mai rapid în timp, şi bine ca atunci când le descoperi să efectuezi un reglaj direcţie Cluj Napoca.

Atunci când roţile sunt dezechilibrate, maşina va tinde să vibreze, în special la vitezele mai mari. Acest lucru se întâmplă pentru ca geanta este deformată, telescoapele sunt afectate sau când inserţia cauciucurilor este deformată, cea ce face ca greutatea lor să nu fie distribuită uniform.

În timpul rotaţie, aceste imperfecţiuni cauzează o mişcare de rotatie incosistentă.

Echilibrarea roţilor trebuie făcută de fiecare dată când sunt schimbate cauciucurile, dar şi după un anumit număr de kilometri. Numărul diferă de la un brand la altul, dar în general se situează undeva pe la 10.000 de kilometri parcurşi.

Pentru a înţelege mai bine problemele care sunt determinate de geometria roţilor, e bine să ne uităm întâi la cauze. Fiind că sistemul roţilor este unul 3 dimensional, geometria roţilor este determinată de trei unghiuri principale.

Dar indiferent de modificările apărute la aceste unghiuri, când acestea cauzează probleme e necesar să efectuezi un reglaj direcţie Cluj Napoca.

Aceste unghiuri şi efectele modificării lor sunt următoarele:

Imaginează-ţi roata privită din faţă, la nivel, iar roata şi solul formează un T întors. Când muchia de jos a roţii şi cea care este în contact cu solul este oblică, adică mai la stânga sau la dreapta (ca un Z sau un Z în oglindă), atunci apare un unghi de cădere.

De cele mai multe ori roţile nu vor fi perpendiculare pe sol, toate având un anumit unghi de cădere din fabricaţie, special proiectat în funcţie de maşină. Dar când unghiul e devine prea accentuat, contactul cauciucului cu solul nu va fi uniform, ci mai pronunţat înspre muchii. Acest lucru duce la o uzură mai rapidă şi neuniformă a cauciucului, pentru că tot stresul e suportat de o suprafaţă mai mică decât cea proiectată. Pe lângă uzura neuniformă a cauciucurilor, acest unghi influenţează şi aderenţa maşini la sol. Astfel o modificare a acestui unghi poate creşte sau reduce aderentă. O aderenţă crescută duce la un consum mai mare de combustibil, iar o aderenţă deficitară poate duce la accidente şi la pierderea controlului maşinii.

Imaginează-ţi roata privită din lateral. Când partea dreaptă a roţii e mai în interior sau în exterior ca partea stângă a roţii, atunci înseamnă că există un unghi de convergenţă, format între roata şi ax. Acest unghi e foarte important pentru ca influenţează reacţia maşinii în viraje. Astfel o modificare a acestui unghi poate duce la un control deficitar al autoturismului.

Imaginează-ţi axa pivotului de rotaţie şi o linie imaginară, perpendiculară pe sol. Când pivotul e deplasat fie înspre stânga sau înspre dreaptă faţă de linia imaginară, atunci apare un unghi de fugă. Din păcate reglarea unghiului de fugă necesită de cele mai multe ori un schimb de piese, el neputând fi reglat manual. Acest unghi afectează stabilitatea maşinii la viteze mari. Astfel, dacă simţi că maşina devină instabilă cu cât viteza creşte, s-ar putea să fie cauzată de anumite roţi ce au acest unghi modificat. O altă problemă care poate apărea este dificultatea de a menţine autovehiculul în linie dreaptă

Modificările geometrie roţilor pot apărea în concomitent şi se poate întâmpla ca schimbarea anumitor unghiuri la o roată să fi diferită faţă de o modificare survenită la celelalte roţi. De obicei, acest lucru face ca maşina să răspundă mai greu modificărilor de direcţie, să opereze ineficient şi să tragă într-o parte.

Pe lângă geometria maşinii, problemele la sistemul de direcţie pot fi cauzate şi de alţi factori interni cum ar fi probleme la sistemul de direcţie (jocuri la bucse, pivoti, etc.) sau cauciucuri uzate în timp sau din cauza rodajului sau cauciucuri de mai multe feluri pentru fiecare roata. De acea e important să cauţi un sfat profesionist în astfel de situaţii pentru a primii un diagnostic clar şi a efectua un reglaj direcţie Cluj Napoca.

Noi te putem ajuta!  0722103221

Când apar probleme la stabilitatea maşinii sau simţi că ai un control deficitar asupra ei, e necesar să apelezi la un service profesionist. Nu ignoră primele simptome, în special când e vorba de controlul direcţie, care este un sistem vital la orice autovehicul.