Loading

Întreţinere şi Reparaţii Cutii Viteze Automate Cluj Napoca

O cutie de viteze automată are o complexitate mult mai mare decât o cutie de viteze manuală. Numărul crescut de componente o face mai predispusă pe termen lung la defecţiuni, de acea este importantă o mentenanţă regulată.

Cutiile automate sunt componente scumpe ce de multe ori, dacă sunt avariate necesite reparaţii costisitoare până la a fi schimbate complet. E important să poţi sesiza incipient semnele că cutia automat de viteză începe a se defecta şi a apela astfel din timp la un service auto.

Pentru a diagnostica corect problemele apărute, este nevoie de a se efectua o diagnoză computerizată acompaniată de un test de rulaj. Cutiile automate necesită un echipament specializat în astfel de situaţii, ce în general doar service-uri profesioniste ca şi Black Auto le au în dotare pentru a efectua reparaţii cutii viteze automate Cluj Napoca

Totuşi prevenţia este una dintre cele mai înţelepte decizii când vine vorba de aceste mecanisme complexe, astfel este recomandat de a efectua un schimb schimb ulei cutie automată Cluj Napoca la un maxim de 60.000 de km parcurşi.

Uleiul din interior este necesar pentru a asigura un rulaj fără fricţiune şi în a creşte durata de viaţă a cutiei. Acest ulei se degradează în timp datorită utilizării, pierzându-şi proprietatiile protectoare şi vitale unei bune funcţionari. După cum veţi vedea în continuare, un ulei impropriu stă la baza majorităţii problemelor apărute.

 

Semne ce pot indica o problemă la cutia de viteze automată

1. Se aud zgomote de sub capotă când eşti în poziţia neutru

Dacă auzi de sub capotă bâzâituri, bocăneli şi scârţâieli atunci când eşti în poziţia neutru, există o mare şansă că transmisia automată să fie cauza.

Problema poate fi minoră, dar se poată agrava repede prin inacţiune.

De obicei aceste zgomote sunt cauzate de frecarea excesivă a componentelor din cauza uleiului ce şi-a pierdut proprietăţile lubrifiante sau s-a scurs afară din cutie, lăsând cutia fără lubrifiantul necesar funcţionării adecvate. Această frecare poate duce în timp la degradarea ireversibilă a angrenajelor din interior.

Soluţie este să acţionaţi rapid, ducând maşina la un service profesionist pentru o diagnoză computerizată şi un schimb profesionist de ulei pentru cutia ta de viteze automată. Acesta trebuie efectuat cu un aparat special care are grijă să cureţe microparticulele de metal, inevitabil acumulate în interiorul cutie din cauza frecării angrenajelor.

2. Tremurat când se trece de la o viteză la alta

Anumite tipuri de cutii de viteză automate, din cauza design-ului şi modului de operare, s-ar putea din când în când să nu prezinte o trecere lină între viteze.

Totuşi dacă simţiţi că tremuratul se agravează sau problema apare mai des e bine să apelezi la un service auto pentru ca aceste tipuri de probleme tind să ducă într-un final defectarea ireversibilă a cutiei automate

Ca şi la punctul anterior, acesta apare în principal din cauza uleiului pentru transmisia automată, care nu-şi mai îndeplineşte sarcinile. Dar din păcate, poate fi şi din cauza unuia din componentele mecanice care începe să cedeze astfel e necesară expertiza unui service ce efectuează reparaţii cutii viteze automate Cluj Napoca

Reparatii cutii viteze automate cluj

3. Sare din viteză sau pierde subit din putere

Unul din semnele mai serioase că aveţi o defecţiune la cutia automată şi care pot să îţi pună siguranţa în pericol este acela ca maşina pierde subit din putere sau alunecă dintr-o treaptă superioară într-una inferioară.

Pentru a te proteja pe tine şi pe ceilalţi participanţi din trafic, este esenţial să remediaţi problema cât mai rapid, pentru că acesta se poate manifesta într-o situaţie critică şi duce la producerea unui accident auto. Dacă problema devine acută este recomandat la apela la un serviciu de tractare pentru a duce maşină către cel mai apropiat service unde se efectuează reparaţii cutii viteze automate Cluj Napoca

Acesta defecţiune este de obicei din cauza uneia din următoarele trei situaţii:

  • uleiul este plin de impurităţi şi necesită schimbat
  • unul din angrenaje s-a rodat prea tare şi începe să cedeze
  • apare o problemă la comunicarea între calculatorul responsabil pentru control schimbul de viteză şi cutia efectivă

 

4. Miroase a ars

Cutia automată de viteze este supusă unui stress puternic şi pentru a nu se eroda şi menţine frecarea dintre componente la minim, foloseşte un ulei special. Când acesta începe să-şi arate vârsta sau este insuficient din cauza unei scurgeri în sistem, forţa de frecare din interior devine mai pronunţată şi cutia automată se încălzeşte puternic.

Există mai multe cauze ce pot determina un miros de arsură, dar una din cele mai des întâlnite este când datorită încălziri excesive a cutiei automate, lichidul din interior se arde şi emana un miros puternic.

Din fericire, dacă întâlneşti această situaţie, ea poate fi uşor remediată cu un schimb schimb ulei cutie automată Cluj Napoca. E important însă a nu aştepta prea mult, pentru ca o cutie supraîncălzită este mult mai predispusă la a ceda din cauza utilizări, lucru ce poate duce până la nevoia de a schimba total cutia

5. Aprinderea martorilor de bord

În interiorul sistemului de transmisie automată sunt mulţi senzori ce sunt necesari atât pentru controlul vitezelor cât şi semnalizarea unei eventuale defecţiuni la aceasta.

Senzorii comunică cu calculatorul de bord, iar în cazul în care unul din senzori detectează o iregularitate aceasta va fi afişată în bord ca o luminiţă de avertizare. De cele mai multe ori, nu există o luminiţă dedicată pentru cutia automată, dar aceste probleme detectate pot fi incluse în luminiţă de verificat motorul.

Este important să verificaţi cauza acestui avertisment, pentru ca o problemă minoră, ce nu necesită un efort financiar pentru a fi remediată, se poate transforma rapid într-una critică pentru autovehiculul ta şi să fie necesară schimbarea unor componente scumpe ca şi cutia automată de viteze.

6. Există o mică întârziere la schimbatul vitezei

Aceasta este una din cele mai comune probleme ce apar atunci când lichidul din interiorul cutiei automate de viteză este contaminat de impurităţi sau apă, ori acesta ajunge la un nivel scăzut datorită unei scurgeri.

Se poate întâmpla şi prin apariţia unei erori la comunicare dintre calculatorul motorului şi cel al cutiei de viteză automate.

Chiar dacă nu pare a fi o problemă serioasă, ea poate deveni uşor una în timp, pentru ca un ulei ineficient duce la supraîncălzire şi la cedarea angrenajelor

Reparatii cutii viteze automate cluj

7. Observi un lichid uleios, roşu sub maşină

Uleiul pentru cutia automată de vitează are de obicei culoare roşie şi mirosul sau are o tentă dulceagă, aşadar dacă observaţi sub maşină un astfel de lichid, este foarte posibil ca să existe o scurgere prin circuit. Lichidul poate fi şi ars, fiind atunci de o culoare mai închisă şi prezintă un miros de arsură.

De obicei aceste scurgeri pot fi uşor remediate cu ajutorul unui service specializat în reparaţii de cutii automate Cluj Napoca ce au în dotare echipamente de diagnoză.

Este indicat să nu aşteptaţi, pentru ca uleiul are un rol de protecţie al cutiei, iar fără el, aceasta poate ceda rapid şi duce rapid la un cost de reparaţie exponenţial mai mare

Black Auto este un service profesionist unde poţi să efectuezi reparaţii cutii viteze automate Cluj Napoca

Dacă sesizezi o problemă la cutia ta automată de viteze, ai depăşit numărul recomandat de kilometri pentru un schimb de ulei sau doreşti să fi preventiv şi astfel a proteja cutia de reparaţii costisitoare, îţi stăm la dispoziţie cu o echipă ce dispune din mecanici special antrenaţi pentru astfel de situaţii şi dotaţi cu echipamente de top.