Loading

Masini hibride – cum functioneaza?

O masina hibrida este o masina care foloseste mai mult de un singur sistem de propulsie, un sistem cu pile de combustie si un sistem electric.

Exista atat avantaje cat si dezavantage atunci cand vine vorba de o masina hibrida. Unul dintre principalele avantaje fiind bineinteles economia de combustibil, faptul ca este mult mai prietenoasa cu meniul emitand mai putin CO2 fata de o masina conventionala. De asemenea s-ar putea sa poti beneficia de anumite bonusuri oferite de catre autoritati.

masini hibride

Masini hibride – cum functioneaza?

Exista mai multe tipuri de masini hibrid, cum ar fi seria hibrid, hibride parale sau seria-paralel hibrid.

1. Seira Hibrid

Sunt masinile hibride care utilizeaza motorul pe benzina ca generator si transmit puterea rotilor. Puterea data rotilor precum si puterea pentru motoarele electrice, provine de la bateriile care sunt incarcate de motorul de benzina.

Astfel de masini nu au nevoie de o transmisie, si majoritatea, pot fi conectate in asa fel incat sa consume cat mai putina benzina in primii kilometri a unei calatorii. De asemenea baterile sunt mai mari decat cele ale masinilor cu sistem de hibrizi paraleli.

2. Hibride paralele

Masinile care sunt hibride paralele, folosesc atat motoarele electrice cat si cele pe benzina ca sa dea putere rotilor. O astfel de masina se aseamana cu o masina standard cu combustie interna. Motorul electric este amplasat intre motor si arborele cotit, undeva de-a lungul sistemului de transmisie. Acesta este folosit ca si un ajutor pentru motorul pe benzina.

Acest tip de hibrid este cel mai disponibil in ziua de azi.

3. Seria – paralel hibrid

Sunt masini hibride care pot comuta intre cele doua motoare, cel de benzina si cel electric, sau le foloseste pe ambele in acelasi timp. Astfel rotiile sunt actionate fie cu ajutorul motorului pe benzina si asistat de cel electric sau doar de catre motorul electric.

Acest tip foloseste motorul electric atunci cand mergi cu o viteza mai mica, si motorul pe benzina atunci cand viteza este mai ridicata.

Care e diferenta intre masinile hibride si masinile electrice?

Masini hibride:

Masinile hibride functioneaza atat pe combustibil cat si pe energie electrica, fiind o combinatie intre o masina cu combustie interna si una electrica. Aceste sunt masini silentioase, sunt usor de manevrat, fiind ideale pentru traficul urban. Ele se incarca mai rapid descat autoturismele electrice. De asemenea au un consum de energie mai scazut si produc mai putin dioxid de carbon fata de o masina diesel.

Dar nu putem sa vorbim doar despre avantaje si sa nu vb si despre dezavantaje. Unul dintre acestea ar fi faptul ca se defecteaza mai des decat o masina conventionala, iar reparatiile trebuie facute de un personal specializat. Black Auto Cluj va sta la dispozitie daca ati avut neplacerea unei defectiuni la o masina hibrida.

Alt dezavantaj ar fi pretul de achizitie care este mai mare spre deosebire de cel a unui automobil diesel. De asemenea s-ar putea ca accidentele sa prezinta un pericol mai mare din cauza bateriilor de inalta tensiune, asta daca masina nu dispune de un sistem de dezactivare a bateriilor.

O masina hibrida, presupune o investitie mai mare la inceput, si poate deveni costisitoare de intretinut. Dar este o decizie inteleapta pentru cineva care circula des sau foarte des cu masina prin aglomeratia orasului, datorita consumului redus de carburant sau energie.

Masini electrice:

Masinile electrice sunt din ce in ce mai populare datorita dorintei de a reduce nivelul de poluare. Unul dintre avantajele unei masini electrice este faptul ca nu consuma deloc combustibil, sunt de asemenea silentioase si usor de condus. Acestea au un motor electric care functioneaza ca un circuit inchis, motiv pentru care masinile electrice nu emit nici un gaz care ar putea sa contribuie la poluarea globala.

Este de asemenea o decizie inteleapa daca doresti sa economisti bani pe un timp indelungat, deoarece incarcarea masinii costa mai putin decat combustibilul la fel si pretul revizilor necesare. De asemena poti beneficia de anumite bonusuri oferite de catre autoritati.

Printre dezavantaj se numara numarul mic de statii de incarcare. De asemenea pretul de cumpararea a unei masini electrice este unul destul de mare, mai ales in comparatie cu cel al masinilor obisnuite. Pe langa aceste aspecte, ar trebui luat in considerare si faptul ca tehnologiile folosite de masinile electrice mai au nevoie de un anumit timp sa mai evolueze, de exemplu de cele mai multe ori, bateriile trebuie inlocuite cam o data la 3-10 ani.

Si motoarele electrice mai au nevoie de timp sa evolueze, pentru a putea ajunge la viteze mai mari.

Datorita numarului mic a statilor de incarcare electrica, decizia unei masini hibride pare sa fie una mai buna decat a unei masini complet electrice. Acuma totul depinde de cum folosesti masina in ati alege unul dintre cele 3 tipuri de hibrizi.